20.2.11

Kurs om kemikalier i vår omgivning 15.2.2011

Ett par almor deltog tisdagen den 15 februari i en kurs på MI som handlade om kemikalier i vår omgivning. Kursen hölls av Tessa Turtonen, som till vardags jobbar på Marthaförbundet.

Kursen började med mera allmän info om olika kemikalier på olika ställen i vår närmaste omgivning. Vi fick tips på hur man städar med ättika och soda och citronsyra, och nu vet vi hur man får tvättmaskinen ren inuti utan starka kemikalier. De som ofta färgar sitt hår borde kanske bli uppmärksammade på att hårbottnen faktiskt är det ställe på kroppen som tar åt sej det mesta av alla kemikalier. Det kan löna sej att gå till en ekofrisör som använder hälsosammare produkter om man inte vill utsätta sin kropp för en massa gifter. Visste du annars att deodoranter innehåller aluminium, och det är den metallen du stryker under armarna varje morgon.

Kemikalierna finns överallt, i vår mat, i våra hudvårdsprodukter, i kläderna vi har på oss. På kursen fick vi också lära oss att göra några hudvårdsprodukter som inte innehåller en massa onödiga ämnen, utan man klarar sig nästan genom att öppna köksskåpen hemma och plocka ingredienserna därifrån. Vi fick göra en hudolja, ett skrubb, ett badsalt och en hårsprej. I stället för att ta fotbad mitt i smällkalla vintervädret tog vi handbad i stället. Vi använde badsaltet som vi fick recept på, och sen skrubbade vi händerna med peelingkrämen som vi hade blandat ihop. Efter denna behandling var våra händer mjuka och lena.

Man börjar sin kosmetiktillverkning med att plocka fram alla ingredienser som behövs, och då kan det se ut så här




Här är det peelingkräm på gång.




Och här har vi händerna i ett välgörande handbad som mjukar upp och fuktar huden.





Efter kursen blev säkert de flesta intresserade av att göra sina egna hudvårdsprodukter, och det är möjligt att ALMA i framtiden ordnar egna kurser om det finns intresse.



Nedan några länkar till webbplatser som kan vara till hjälp om du vill göra dina egna hudvårdsprodukter:






************************************************



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar